Hva betyr egentlig AI? Lovende eller mareritt?

Den største lovnaden, men også største frykt, når det gjelder AI – Artificial Intelligence, eller kunstig intelligens på norsk, er at en dag vil maskiner kunne etterligne måten hjernen fungerer. Likevel, etter mange års utvikling, er vi ikke bare langt unna denne dystopien, men kunstig intelligens har beveget seg i en helt annen retning. Noen av verdens største konsern har begynt å levere kunstig intelligens i en eller annen form, men det ser helt annerledes ut enn vi trodde. I stedet for maskiner som tenker som mennesker, har vi fått maskiner som tenker på en helt annen måte. Er dette virkelig intelligens?

Røtter tilbake til 1950

Ideen om en maskin-mann kan spores tilbake til de greske mytene, blant annet de gylne robotene til Hefaisto, og religioner som tilber statuer og tror at statuene innehar menneskelige tanker og følelser. I 1950 publiserte Alan Turin en artikkel om datamaskiner og intelligens, og det var her begrepet turingtest ble introdusert. Samtidig, i 1950, startet også forskningen på AI. Et av de største oppgavene til AI er å få en datamaskin til å forstå og deretter kommunisere på et naturlig språk. Dette kalles Natural Language Processing (NLP). På nettstedet www.techstorm.no tar de opp de store, men dagligdagse spørsmålene i teknologiverdenen, blant annet artikler om kunstig intelligens.

shutterstock_370619852Autonome kjøretøy trenger AI

Autonome kjøretøy har vært et av de største teknologiske framskrittene innenfor transport de siste årene. Disse ville ikke være mulig uten framskrittene som AI har bidratt med. Mange nye oppstartsbedrifter satser hardt på AI og tiltrekker seg investorer. Og de er ikke alene; store datagiganter investerer mye og kjøper opp mange små aktører. Google kjøpte i fjor DeepMind for 3,3 milliarder kroner. Men forskeren Stephen Hawking har kommet med skarpe advarsler og hevder AI betyr slutten på menneskeheten. Uansett hvilken side du står på når det gjelder AI – Det vil bli mer og mer aktuelt i tiden som kommer.